Når man skal optage videoer på sin mobiltelefon tænker mange: ”Hvor svært kan det være! Jeg trykker da bare på optager knappen”. Og ja, det er også rigtigt – der kommer ganske vist lyd på din video, men hvilken lyd?

Hvis du er indendørs, risikerer der at komme rumklang på – især hvis du er en af dem der hælder til Feng Shui oprydning, og har tømt rummet mere eller mindre for ting. Eller hvis der er mange mennesker samlet, så bliver det én stor gang mudderlarm.

Og hvis du er udendørs, så forsvinder din stemme i blæsten eller i støjen fra forbipasserende biler, eller andet larm der måtte være omkring dig.

Jeg gennemgår her 3 former for lyd, når du optager din mobilvideo.

 

  1. Optage lyd direkte med mobiltelefon via den indbyggede mikrofon
  2. Optage lyd med mobiltelefon via et headset
  3. Optage lyd med mobiltelefon via en knaphulsmikrofon

 

Optage lyd direkte med mobiltelefon via den indbyggede mikrofon

Hvis man alligevel beslutter sig for at videoen skal optages her og nu, og man ikke har tid til at sætte en mikrofon til – så gør dig umage for ikke at holde fingrene foran den indbyggede mikrofon i mobiltelefonen. Det kan være lidt svært at holde mobiltelefonen ordentligt, uden at komme til at dække med fingre, for enten lyd eller billede. Så vær opmærksom på det – undersøg hvor din mikrofon egentlig sidder på din mobiltelefon, inden du laver dine optagelser. Derudover skal det ikke blæse for meget, for det går lige i mikrofonen, og det gælder i øvrigt alle typer af mikrofoner. Og sidst men ikke mindst, stå et sted hvor der ikke er meget rumklang hvis det er indendørs, og hvis det er udendørs, hvor der ikke er meget vind eller larm omkring dig.

Optage lyd med mobiltelefon via et headset

Man får som regel et headset med mikrofon med, når man køber sin mobiltelefon. Den kan være af en udmærket kvalitet, og er et rigtigt godt alternativ til at optage en god lyd. Headset mikrofonen fjerner effektivt rumklang og udenoms støj, men lav lige en test optagelse derhjemme først, da nogle af headsettene er så ’upolstrede’ at de skratter meget hvis mikrofonen kommer i berøring med dit tøj når du bevæger dig. Men opskriften er at du hænger ’ørebøfferne’ i halskanten på din bluse/jakke, og så hænger mikrofonen helt automatisk i en ok afstand fra din mund. Du behøver nemlig ikke putte øredutterne i ørene – det ser lidt fjollet ud, og der er jo ikke noget du skal høre imens du snakker. Du kan også sætte mikrofonen fast med en sikkerhedsnål på tøjet.

Optage lyd med mobiltelefon via en knaphulsmikrofon

Den tredje og sidste mulighed jeg vil nævne, er knaphulsmikrofonen – eller Lavalier mikrofon, som den hedder helt rigtigt. Den er af en rigtig super kvalitet og fylder ikke meget, og så kan den erhverves til en overkommelig pris. Den har sådan en lille klemme så man kan sætte den på tøjet, og der er en meter ledning på, så den opfylder ethvert selfie optagelses behov. Man kan købe en extra ledning på seks meter, derfor kan man selvsagt stå meget længere fra sin mobil, hvis man har sat mobilen på stativ eller hvis man bliver filmet af en anden. En knaphulsmikrofon kan også sagtens dække lyden hvis to personer står og taler sammen. Man sætter den bare på skulderen imellem sig, eller hvis man sidder ved et bord, lægger man den på bordet foran sig. Man kan købe en lille pels dut til den, som man kan sætte på hvis det blæser således at det ikke skratter i mikrofonen.

 

Der findes selvfølgelig andre mere avancerede løsninger derude – men jeg synes at disse tre simple muligheder fint dækker ethvert behov for lyd til mobilvideoer. Du kan selvfølgelig sagtens optage med den indbyggede mikrofon på mobilen, hvis der ikke er vind, støj eller rumklang. Men hvis du skal poste din video på de Sociale Medier eller på din hjemmeside, får du den bedste videolyd med en af de sidste to muligheder – altså enten headsetmikrofon eller knaphulsmikrofon.

God fornøjelse med din lyd!

/Katrine